Na co jest olej jojoba ?

Olej jojoba to produkt zaliczany do kosmetyków pochodzenia naturalnego. Posiada on wiele cennych właściwości, gdyż odżywia, nawilża, ochrania i leczy. Dlaczego warto olej jojoba stosować do pielęgnacji skóry, cery a także włosów i paznokci.O oleju jojoba słyszeliśmy zapewne nieraz, bowiem wiele produktów do pielęgnacji ciała i włosów ma go w swoim składzie. Niejeden krem lub balsam z jojobą można w ostatnim czasie znaleźć w ofercie wielu sprzedawców.

Pochodzenie oleju jojoba

Simmondsia chinensis, inaczej mówiąc jojoba, to wiecznie zielona roślina Ameryki Północnej, która rośnie na pustyniach jej południowo-zachodnich terenów. Jest to niezbyt duży krzew, który jest odporny na wysokie temperatury. Rodzi on owoce, z nasion których pozyskuje się olej jojoba. Jest to krzew o drobnych, owalnych lub lancetowatych szarozielonych liściach. Na uprawach znaczącą ilość stanowią egzemplarze żeńskie pokryte niewielkimi, zielonkawymi kwiatuszkami. W pojawiających się od kwietnia do lipca zielonych owocach znajdują się maksymalnie trzy ziarenka. Są to źródła wosku jojoba.

Właściwości oleju jojoba

Olej jojoba bardzo doskonale nawilża naskórek, odżywia go oraz wygładza. Ponadto poprawia wygląd skórę a także zapobiega jej rozciąganiu, powstawaniu rozstępów i zmarszczek. Dzięki znajdującym się w nim witaminom i estrom zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, zwłaszcza słońcem. Po naturalny olej jojoba sięgamy w celu pielęgnacji cery, a także całego ciała i włosów. Warto mieć na uwadze, iż do celów kosmetycznych należy wybierać produkty o zawierające 100% certyfikowanego oleju jojoba. Produkt taki jest nierafinowany, tłoczony na zimno i organiczny. Doskonale odbudowuje naturalną barierę hydrolipidową skóry, a także odżywia ją i leczy. Ponadto można go stosować do pielęgnacji cery tłustej, suchej, oraz trądzikowej. Olej jojoba warto wykorzystać na skórę głowy, by zlikwidować łojotok i przywrócić jej odpowiednie pH. Olej jojoba działa na skórę również leczniczo. Co ciekawe wyrównuje koloryt skóry i rozjaśnia szare cienie pod oczami. Dodatkowo przeciwdziała wypadaniu włosów.

Olej jojoba to świetny kosmetyk o sporych i zarazem cennych właściwościach pielęgnacyjnych i leczniczych.

Leave a Reply